Einkaufswagen (0)
DWWA 2019 Srebrna medalja
Šipon 1200

2018 Šipon

Belo vino

9.00 €

Vklj. 22% DDV

Šipon je najstarejša sorta našega okoliša. Z nami je že več kot 1000 let. Barva šipona 2018 je nežna, limonasto rumena. Cvetica je nežna, delikatna, vonj spominja na cvetoči vinograd, ob katerih so klasične sortne zaznave po zrelih jabolkih in hruškah. Fino, zrelo, sočno, vabljivo. Klasika!
Zelo suho v ustih, kisline so v letniku 2018 nekoliko umirjene, bolj zmerne, a ob lažjem telesu in nižji stopnji alkohola deluje usklajeno zrelo. V ustih se sadnost umakne mineralnim, celo rahlo slanim zaznavam. Preseneti kako intenziven in vztrajen je karakter v ustih, navkljub že omenjenemu lažjemu telesu in pregovorno nearomatični sorti. V pookusu najdemo note suhih zelišč. Težko si predstavljamo boljše aperitivno vino. Po letniku 2016 še en referenčen šipon iz naše hiše.

Klasičen aperitiv, primeren tudi k lažjim predjedem, mesnih narezkih, mesu iz tünke, tudi k morskim sadežem. Suši? Absolutno!

  • šipon: 100%

Letnik 2018 je zaznamoval močan napad peronospore v juniju kateremu pa je sledilo toplo in suho poletje. Dež v začetka septembra je prisilil vinarje, da so zaradi gnilobe nekoliko pohiteli s trgatvijo pri ranih sortah. Toplo in suho nadaljevanje septembra je omogočilo da so vinogradniki lahko počakali s trgatvijo do polne zrelosti. Vina letnika 2018 imajo v naši kleti poudarjene kisline, alkoholne stopnje so nižje, sortne značilnosti.

V nerjavečih cisternah, zorel na kvasovkah.

  • Vsebnost alkohola: 11,50 % vol.
  • Kislost: 5,75 g/l
  • Vsebnost ostanka sladkorja: 2,0 g/l
  • Vrsta zamaška: Stelvin Lux

Ta hip v polni formi, v kateri bo zdržal vsaj še kakšnih 5 let, morda celo več. Spiti med 2019 in 2025.

DWWA 2019 Srebrna medalja

DWWA 2019 Srebrna medalja

Vrednotenje: 90/100

Dveri Pax Weingut Pater Egon
VINO JE KULTURA IN JE VEDNO VELJAL ZA VEZNI ČLEN DRUŽBE.

Mag. Pater Egon Homann OSB

Vaša košarica