Einkaufswagen (0)
Šipon 1200

2019 Šipon

Belo vino

10.50 €

Vklj. 22% DDV

Šipon je najstarejša sorta našega okoliša. Z nami je že več kot 1000 let. Barva šipona 2019 je nežna, limonasto rumena. Cvetica je nežna, diskretna, a  fina, klasično sortna. Zrele hruške, jabolka, tudi kakšna citrusna nota se najde. Cvetica se sčasoma lepo odpre in razširi.

Zelo suho v ustih, lažjega telesa, z izdatno mero kislin, ki poženejo kri po žilah. Vino premore obilico živahnosti in svežine.  Okus v ustih premore dobro intenzivnost in navkljub diskretnost arom zelo dolg zaton, ki je navkljub pregovorno ne-aromatični sorti postal že neke vrste zaščitni znak šipona Dveri-Pax.

Klasičen aperitiv, primeren tudi k lažjim predjedem, mesnih narezkih, mesu iz tünke, tudi k morskim sadežem. Suši? Absolutno!

  • šipon: 100%

Hladna meseca april in maj sta napovedala nekoliko kasnejšo trgatev, a vroč junij je kazal, da bo skoraj vse nadoknadil. Trgatev se je za pozne sorte kljub temu prevesila krepko v oktober. 2019 je bil količinsko obilen, kakovost vin pa je zelo odvisna od spretnosti vinarja. V naši kleti smo z rezultati zelo zadovoljni. Dobili smo klasična štajerska vina z lepimi, pestrimi  sortnimi aromami in zelo zmernimi alkoholnimi stopnjami.

V nerjavečih cisternah, zorel na kvasovkah.

  • Vsebnost alkohola: 11,50 % vol.
  • Kislost: 6,91 g/l
  • Vsebnost ostanka sladkorja: 1,6 g/l
  • Vrsta zamaška: Stelvin Lux

Ta hip v polni formi, v kateri bo zdržal vsaj še 3 let, verjetno celo več. Spiti med 2021 in 2024.

Dveri Pax Weingut Pater Egon
VINO JE KULTURA IN JE VEDNO VELJAL ZA VEZNI ČLEN DRUŽBE.

Mag. Pater Egon Homann OSB

Vaša košarica