Einkaufswagen (0)
SAUVIGNON VAJGEN 1170 novo 1

2018 Sauvignon Vajgen

Belo vino

16.00

Vklj. 22% DDV

Sauvignon Vajgen prihaja iz zelo strmega istoimenskega vi-nograda v neposredni bližini kleti v Jarenini. Po zorenju v no-vih in rabljenih barikih je pridobil globljo zlatorumeno barvo. Cvetica je poudarjena, dišeča, opazimo polno zrelost grozdja sorte sauvignon. Prevladujeta vinogradniška bre-skev in kosmulja, tudi pasijonka, mango in nekaj hrastovine se najde. Zrelo in kompaktno. Suho v ustih, krepkejšega te-lesa in visoko mero kislin, ki so zrele. Z lepo dimno noto in oblico okusa, ki izhaja iz polne zrelost grozdje in malček za-radi zorenja v lesu. Če je bil letnik 2017, možat in krepka, je 2018 precej bolj eleganten. Z zelo dolgim zatonom, kjer se okus poslavlja v počasnem decrescendu. Prvovrstno.

Izdatno telo in intenziven okusa zahtevata prav takšno spremljavo. jedi z šparglji ali z zelenjavo, še posebej kadar so vsebujejo bogatejše omake. Poskusite lahko tudi rahlo dimljeni postrv ali lososa.

  • sauvignon: 100 %

Letnik 2018 je zaznamoval močan napad peronospore v juniju kateremu pa je sledilo toplo in suho poletje. Dež v začetka septembra je prisilil vinarje, da so zaradi gnilobe nekoliko pohiteli s trgatvijo pri ranih sortah. Toplo in suho nadaljevanje septembra je omogočilo da so vinogradniki lahko počakali s trgatvijo do polne zrelosti. Vina letnika 2018 imajo v naši kleti poudarjene kisline, alkoholne stopnje so nižje, sortne značilnosti so jasne.

18 mesecev v rabljenih 3500 l lesenih sodih iz slavonskega lesa . Zorelo na finih drožeh.

 

  • Vsebnost alkohola: 13,50 % vol.
  • Kislost: 6,78 g/l
  • Vsebnost ostanka sladkorja: 1,8 g/l
  • Vrsta zamaška: Pluta

Ta hip v polni formi. Popiti med 2022 in 2028.

Dveri Pax Weingut Pater Egon
VINO JE KULTURA IN JE VEDNO VELJAL ZA VEZNI ČLEN DRUŽBE.

Mag. Pater Egon Homann OSB

Vaša košarica