Einkaufswagen (0)
2018 Chardonnay Vajgen
CHARDONNAY VAJGEN 2

2018 Chardonnay Vajgen

Belo vino

15.00 €

Vklj. 22% DDV

Barva je srednje globoka zlatorumena, cvetica je srednje poudarjena, polna, napeta. Nekoliko po maslu, belem cvetju, zrelih kontinentalnih sadežih, zgolj ščepec karamele, zorenja v lesu – zelo lepo sestavljeno.

V ustih je suho, srednjega telesa, z obilico zrelih kislin. Uravnoteženo in harmonično. Tekstura je nekoliko oljnata, okus v ustih je vztrajen, arome še bolj izražene kot v cvetici. Po elegantnem 2015, bogatem 2017 je 2018 nekoliko bliže 2015 – eleganten, polnega okusa s klasično napetostjo prvovrstnega  chardonnayja in zelo dolgim zatonom. Izjemen kulinaričen sopotnik.

Srednje bogate jedi z nekaj več teksture, kot so piščančja rolada, dunajski zrezek, testenine s svinjino, bela riba na  žaru, romb, grdobina, školjke …

  • chardonnay: 100 %

Letnik 2018 je zaznamoval močan napad peronospore v juniju kateremu pa je sledilo toplo in suho poletje. Dež v začetka septembra je prisilil vinarje, da so zaradi gnilobe nekoliko pohiteli s trgatvijo pri ranih sortah. Toplo in suho nadaljevanje septembra je omogočilo da so vinogradniki lahko počakali s trgatvijo do polne zrelosti. Vina letnika 2018 imajo v naši kleti poudarjene kisline, alkoholne stopnje so nižje, sortne značilnosti so jasne.

18 mesecev v rabljenih 3500 l lesenih sodih iz slavonskega lesa. Zorelo na finih drožeh.

  • Alkoholna stopnja: 14,00 % vol.
  • Vsebnost kislin: 6,37 g/l
  • Ostanek nepovretega sladkorja: 1,7 g/l
  • Zamašek: pluta

Trenutno v odlični formi, blizu vrhunca. Spiti med 2022 in 2026.

Dveri Pax Weingut Pater Egon
VINO JE KULTURA IN JE VEDNO VELJAL ZA VEZNI ČLEN DRUŽBE.

Mag. Pater Egon Homann OSB

Vaša košarica