Einkaufswagen (0)
Renski rizling stare trte3 2 1

2016 Renski rizling stare trte

Belo vino

14.40

Vklj. 22% DDV

Renski rizling »stare trte« je prihaja iz več kot 30 let startih trt vinograda Pekel blizu Maribora. Grozdje smo pobrali pozno oktobra, ko je doseglo polno zrelost in mestoma prezrelost. Slogovno sodi renski rizling stare trte med linijo benedict in renski rizling »M«, čeprav je morda bližje drugemu. Barva je srednje globoka zlato rumena.

Cvetica je srednje poudarjena, sadna in rahlo mineralna hkrati. Spominja na limone, pomarančno lupino, breskve, med in na mokro kamenje. Dozorelost in mladost se srečujeta z roko v roki. Zelo suh v ustih, višjih kislin, značilnih za Štajersko, a popolnoma zrelih, kar je značilnost letnika 2016. Lažjega do srednjega telesa, eden najbolj elegantnih »starih trt« do sedaj. Tekstura ponudi ščepec viskoznosti, vino je obenem živahno in okusno. Daljše v pookusu, še precej mlado.

Gre za polnokrvno vino, ki zahteva lažje jedi intenzivnejših okusov kot so ribe ali morski sadeži na žaru. Odlično se znajde ob pravem dunajskem zrezki ter celo vrsto jedi s perutnino. Jakobove pokrovače, lignji na žaru…

  • renski rizling: 100%

Hladna pomlad, toplo a ne prevroče poletje, ter zelo topel september, ki je je zelo pospešil dozorevanje so dali klasična, uravnotežena in aromatična vina z živahnimi zrelimi kislinami. Odličen letnik za renski rizling.

Pekel

Vretje v nerjavečih cisternah, zorenje na finih drožeh.

  • Vsebnost alkohola: 12,50 % vol.
  • Kislost: 7,29 g/l
  • Vsebnost ostanka sladkorja: 3,5 g/l
  • Vrsta zamaška: Stelvin Lux

Še mlad. Popiti med 2020-2028.

Dveri Pax Weingut Pater Egon
VINO JE KULTURA IN JE VEDNO VELJAL ZA VEZNI ČLEN DRUŽBE.

Mag. Pater Egon Homann OSB

Vaša košarica