Einkaufswagen (0)
Renski rizling stare trte3 2 1

2015 Renski rizling stare trte

Belo vino

14.40

Vklj. 22% DDV

Renski rizling »stare trte« je prihaja iz več kot 30 let startih trt vinograda Pekel blizu Maribora. Grozdje smo pobrali pozno oktobra, ko je doseglo polno zrelost in mestoma prezrelost. Slogovno sodi renski rizling stare trte med linijo benedict in renski rizling »M«, čeprav je morda bližje drugemu.

Barva je srednje globoka zlato rumena. Cvetica nakazuje poln dozorelost, kjer prevladujejo cvetne arome, še posebej cvetovi lipe, pridružijo se še arome ciklam, vijolic ter zrelih sadežev kot so vinogradniške breskve, limone, pomaranče. Klasična cvetica zrelega štajerskega renskega rizlinga. Zelo suh v ustih, dokaj krepak, z obilico zrelih kislin in intenzivnim, brezkompromis-nim okusom, ki se zaključi v daljšem pookusu. Tekstura je oljnata, okus bogat in poln.

 

 

Gre za polnokrvno vino, ki zahteva lažje jedi intenzivnejših okusov kot so ribe ali morski sadeži na žaru. Odlično se znajde ob pravem dunajskem zrezki ter celo vrsto jedi s perutnino.

  • renski rizling: 100%

Letnik 2015 se je kljub nekaterim daljšim obdobjem poletne vročine izkazal za enega najboljših letnikov v zadnjih letih. Vina so polnejšega telesa, a še vedno zmerna, kislinske stopnje so normalne, navdušuje pa izjemen aromatični naboj in sortnost, ki ga vina izkazujejo. Izjemen letnik za renski rizling.

Pekel

Vretje v nerjavečih cisternah, zorenje na finih drožeh.

  • Vsebnost alkohola: 14,00 % vol.
  • Kislost: 5,95 g/l
  • Vsebnost ostanka sladkorja: 2,0 g/l
  • Vrsta zamaška: Stelvin Lux

Še mlad. Popiti med 2018-2028.

Dveri Pax Weingut Pater Egon
VINO JE KULTURA IN JE VEDNO VELJAL ZA VEZNI ČLEN DRUŽBE.

Mag. Pater Egon Homann OSB

Vaša košarica