Einkaufswagen (0)
Riesling slo

2022 Renski rizling

Belo vino

11.20

Vklj. 22% DDV

Barva je nežna zlato rumena. Cvetica je ubrana srednje poudarjena z obilico sadnih not. Ananas, zrela marelica, limeta, suha marelica, moker kamen. Bolj odprt, kot letnik 2021, podoben, 2020. Vino izkazuje decentnost in sočnost obenem.  Suho v ustih, zgolj tisti najbolj pozorni bodo opazili, da ni popolnoma suho. Srednjega telesa, kisline so visoke, klasične za sorto in dajejo vinu obilo napetosti, okusnosti.  Aroma v ustih je intenzivna, trajna, zdi se še bolj pestra kot v cvetici, cela rahlo pikantna. Zaton je dolg, pester, sorten. Prav lep izraz mladega renca.

 

 

Odličen aperitiv, imeniten z delikatnimi in lahkimi ribjimi jedmi, škampi, kozicami, sušijem. Zaradi živahne kisline in nežne arome s zelo dobro se znajde tudi v družbi solat, zelenjavnih jedi, ter ob ne preveč pikantni azijski hrani.

  • renski rizling: 100%

Zima letnika 2022 je bila mila, brez posebnosti in snega. Februarja in marca se je ohladilo, tako da brstenje ni bilo prezgodnje. Pomladi se je prijetno otoplilo, padavin je bilo dovolj, cvetenje se je pričelo 1. junija in je potekalo počasi, nemoteno. Poletje je bilo vroče. Zaradi dolgotrajnega suhega in vročega vremena je bilo dozorevanje grozdja pospešeno. Konec avgusta se je ohladilo, s trgatvijo smo začeli zelo zgodaj. Potekala je hitro in brez težav. Grozdje je bilo odlično, po količini in kakovosti zelo podobno odličnemu letniku 2021.

Vretje v nerjavečih cisternah, zorenje na finih drožeh.

  • Vsebnost alkohola: 12,50 % vol.
  • Kislost: 7,49 g/l
  • Vsebnost ostanka sladkorja: 3,6 g/l
  • Vrsta zamaška: Stelvin Lux

Še nekoliko mlad, a že v odlični formi. Popiti med 2023-2035.

Dveri Pax Weingut Pater Egon
VINO JE KULTURA IN JE VEDNO VELJAL ZA VEZNI ČLEN DRUŽBE.

Mag. Pater Egon Homann OSB

Vaša košarica