Einkaufswagen (0)
Renski rizling stare trte3 2 1

2017 Renski rizling stare trte

Belo vino

13.50 €

Vklj. 22% DDV

Renski rizling »stare trte« je prihaja iz več kot 30 let startih trt vinograda Pekel blizu Maribora. Grozdje smo pobrali pozno oktobra, ko je doseglo polno zrelost in mestoma prezrelost. Slogovno sodi renski rizling stare trte med linijo benedict in renski rizling »M«, čeprav je morda bližje drugemu.Barva je srednje globoka zlato rumena. Cvetica je poudarjena, sadna, sočna. Izstopajo zrele marelice, zrele breskve, med, lupina pomaranč tudi kanček žafrana in nageljnovih žbic se najde. Zaznati je kanček žlahtne gnilobe, a vino vseeno deluje privzdignjeno, dišeče, slojevito. V ustih je zaznati kanček ostanka sladkorja, v slogu mozelskih rencev, ki vino visokim kislinam navkljub lepo zaokroži. Srednjega telesa z intenzivnim sadnim nabojem, ki je vztrajen in trajen. Pookus je dolg.
Klasičen primer kako lahko izvrstna lega tudi v zahtevnem letniku kot je 2017 omogoči odličen rezultat. Vino je v odlični formi in popolnoma razvito.

 

 

Gre za polnokrvno vino, ki zahteva lažje jedi intenzivnejših okusov kot so ribe ali morski sadeži na žaru. Odlično se znajde ob pravem dunajskem zrezki ter celo vrsto jedi s perutnino. Jakobova pokrovača, lignji na žaru…

  • renski rizling: 100%

Letnik 2017 je prinesel zelo toplo poletje in hitro trgatev. Sredi septembra se je pričelo daljše obdobje, ki ni bilo pogodu poznim sortam, ki so dale precej manj pridelka. Zahteven a dober letnik za bele aromatične sorte.

Pekel

Vretje v nerjavečih cisternah, zorenje na finih drožeh.

  • Vsebnost alkohola: 13,50 % vol.
  • Kislost: 7,50 g/l
  • Vsebnost ostanka sladkorja: 5,50 g/l
  • Vrsta zamaška: Stelvin Lux

Še mlado. Popiti med 2020-2028.

Dveri Pax Weingut Pater Egon
VINO JE KULTURA IN JE VEDNO VELJAL ZA VEZNI ČLEN DRUŽBE.

Mag. Pater Egon Homann OSB

Vaša košarica